Jonkheid

st. Isidorus awt-Gelaen
 

Over ons:

Jonkheid st. Isidorus awt-Gelaen verzorgt iedere eerste zaterdag van mei het planten van een mei-den op het dorpsplein in Oud-Geleen. Een mei-den is een versierde boom die geplaatst wordt op een centrale plaats binnen een gemeenschap. De plaatsing van de mei-den is een eeuwenoud vruchtbaarheidsritueel om aan het begin van de zomer de natuur te huldigen. Het planten van de mei-den zou leiden tot vruchtbaarheid voor akkers, mensen en vee.

In veel verschillende Europese landen is het planten van de mei-den nog steeds een traditie, die met de nodige feestelijkheden gepaard gaat. Zo ook in Oud-Geleen. De komst van onder meer de Schutterij en Harmonie, die in een stoet met ons optrekken naar het dorpsplein, maken het feest compleet.

Voor de Jonkheid de zelf gekapte boom rechtop zet in de put, wordt deze gezegend door pastoor of kapelaan. Gedurende de hele zomer staat de mei-den fier overeind. Bij de jaarlijkse braderie in september krijgt iedereen de kans om de lengte van de boom te raden. Wie goed raadt, wordt rijkelijk beloond en krijgt de mei-den in stukjes voor zijn of haar deur afgeleverd.  

Onze Jonkheid bruist van energie en talent. Houd onze activiteitenagenda in de gaten als u onze andere activiteiten, zoals de levende kerststal of onze bosopruimactie niet wil missen.