Jonkheid

st. Isidorus awt-Gelaen
 

Welkom op onze website!Mei-den-planting 2023!

2023 belooft een bijzonder jaar te worden voor de Jonkheid. Dit jaar zal namelijk het tweede lustrum gevierd worden! Voor de 10e keer sinds de heroprichting zal Jonkheid st. Isidorus weer naar Daniken trekken om daar een prachtige den te kappen.

Bij het lustrum hoort ook deze keer weer het uitroepen van een mei-koningin. De huidige mei-koningin zal aftreden en het stokje doorgeven aan een nieuwe koningin, die op de receptie door Jonkheid gepresenteerd zal worden. De lustrumreceptie zal plaatsvinden op 29 april vanaf 19.30 uur, in de Boew in oud-Geleen.

Een week later, op 6 mei, zal de mei-den-planting plaatsvinden. Om 19.00 uur zal de vers gekapte mei-den met een feestelijke stoet arriveren op het dorpsplein van oud-Geleen, waarna de ceremonie van star zal gaan. Aansluitend zal de Jonkheid de mei-den rechtop zetten in de put. Samen met de gemeenschap van oud-Geleen hoopt de Jonkheid van deze speciale editie van de mei-den-planting een evenement te maken om nooit te vergeten!

Dit alles gebeurt in samenwerking met schutterij H.H. Marcellinus & Petrus, Harmonie st. Cecilia, de Baeker Kleppermen, de Pleyzengers en DJ Marcel.


Kerst-den-planting!

Op vrijdag 9 december heeft de Jonkheid haar jaarlijkse kerst-den geplant. Op de avond dat het Nederlands elftal na penalty's uit het WK vloog, zorgde de Jonkheid zo toch nog voor enkele lichtpuntjes.

De Jonkheid plaatst hier normaliter ook haar prachtige, zelfgemaakte kerststal. Dit jaar is dit door omgevingsfactoren niet gelukt en daar baalt de Jonkheid enorm van. 

De figuren uit de levende kerststal waren op 17 december wel weer te zien in oud-Geleen! Zij hebben de kerstgedachte, vergezeld door een lekker stukje, gesponsord kerstbrood van de Jumbo, verspreid in de winterse kou.

De kerst-den-planting 2022

Op vrijdag 9 december plant de Jonkheid volgens de jaarlijkse traditie haar kerst-den. Ook dit jaar zal deze weer van schitterende kerstballen worden voorzien! 

Verder hoopt de Jonkheid op zaterdag 17 december tussen 10 en 13 uur haar levende kerststal opnieuw te kunnen organiseren. Onder het genot van een warm drankje en iets lekkers is er gelegenheid om elkaar mooie feestdagen te wensen! 


De jaarlijkse bosopruimactie

Op zaterdag 16 juli 2022 heeft de Jonkheid in opdracht van en in samenwerking met Natuurmonumenten haar jaarlijkse bosopruimactie weer uitgevoerd! Dit jaar betrof de werkzaamheden niet het opruimen van zwerafval of het verwijderen van jonge prunus; maar heeft de Jonkheid een (opgedroogde) poel opgeschoond, die de afgelopen jaren helemaal overwoekerd was. Er zijn de nodige boompjes tegen de vlakte gegaan!
7 mei 2022

Jonkheid st. Isidorus awt-Gelaen heeft haar jaarlijkse mei-den geplant! Wat fijn om weer terug te zijn in het hart van onze gemeenschap van oud-Geleen. Dank aan iedereen die erbij was en tot gauw in oud-Geleen!


Mei-den-planting 2022

Op 7 mei 2022 plant Jonkheid st. Isidorus awt-Gelaen weer een heuse mei-den. De Jonkheid staat te popelen om de bijl ter hand te nemen en een prachtige den te kappen in Daniken. Samen met de gemeenschap van oud-Geleen hoopt de Jonkheid er 's avonds weer een waar spektakel van te maken op het dorpsplein bij de put. Daar zal om 19.00 uur de stoet arriveren en de ceremonie starten. Aansluitend gaat de Jonkheid de mei-den dan rechtop zetten in de put.


Dit alles gebeurt in samenwerking met schutterij H.H. Marcellinus & Petrus, Harmonie st. Cecilia, de Baeker Kleppermen, Het Regiment van Aelse, de Pleyzengers, DJ Marcel en RK Stadsparochie H.H. Marcellinus & Petrus. 

Met dank ook aan al onze sponsoren:

Café De Pesch -Cartridge Navulstation Geleen - HAAN Industrial Group - Fidus - Omega Dent
- Rademakers Parket - Ubachs Uitvaartcentrum - Casa Pintura - Bouwdecor - Café Wilhelmina
-  Keurslagerij Pascal Leclerq - Cafetaria Corvers - Bie de Burgemeister - Knops Dier &Tuin
- Tant Marie - MPD - Van der Linden Druk - DJ Marcel - Cafetaria De Bus - Eurolektro - Baetsen Assurantiegroep
- Bloembinderij Zomer & Winter - Cafetaria ‘t Pleintje - Hubertushuis De Boew - Jumbo Heubel
- Medi-Sport - Kookaparte - Medisch Pedicurepraktijk Ramona - Optometrisch Centrum oud-Geleen

Een kerstboom mét ballen!

Op vrijdag 10 december 2021 heeft onze Jonkheid de jaarlijkse kerst-den geplant. De kerst-den werd dit jaar gesponsord door de Winkeliers Oud-Geleen (WOG). Zelf zorgde de Jonkheid voor heuse kerstballen, waardoor de boom dit jaar 'nieuw elan' heeft gekregen.  

De gedachte van het planten van de kerstboom is ook dit jaar weer hetzelfde: dat deze boom een symbool mag zijn van de verbondenheid van de gemeenschap in Geleen. Bovendien zal in de loop van de komende week ook onze kerststal weer te bewonderen zijn. En voor de geïnteresseerden: komende zaterdag 18 december, zullen de figuren uit het kerstverhaal opnieuw tot leven worden gewekt.

kerst-den 2021
kerst-den 2021
Kerst-den 2021 - 3
Kerst-den 2021 - 3


Mei-den-planting - 1 mei 2021: #vlaguit!Een dag om nooit te vergeten...en nooit meer te herhalen!

1 mei 2021

Zo was de verwoording van koning Willem-Alexander op de afgelopen koningsdag. Een van de Jonkheid-leden omschreef de mei-den-planting van 2021 met dezelfde woorden. Maar toch... Hij staat weer! Onze mei-den staat weer op het dorpsplein van oud-Geleen. Misschien heeft ook u hem al zien staan. Slechts vier Jonkheid-leden hebben onder vakkundige leiding van de commandant, de boom gekapt in ons perceel in Daniken. Daarna zijn de kransen aangebracht, is de boom tip-top in orde gemaakt én heeft pastoor Quaedvlieg de boom gezegend. Ondanks het gemis van toejuichingen en applaus door de gemeenschap van oud-Geleen, heeft de Jonkheid de mei-den rond 19.00 uur toch rechtop gekregen in de put. Hij staat weer!

De Jonkheid is dankbaar dat ze ook dit jaar weer een mei-den kon zetten op het plein. Laat het een
symbool van verbondenheid zijn voor onze gemeenschap. We hopen dat we er volgend jaar weer
een feest van kunnen maken mét publiek! 

20210501_133456
20210501_133456
20210501_193520
20210501_193520
20210501_190814
20210501_190814
20210501_193737
20210501_193737
20210501_194825
20210501_194825
20210501_133922
20210501_133922


Lichtpuntjes in donkere dagen

 

11 december 2020

Een eenzame kitten op de bovenste etages van een nabijgelegen woning keek nieuwsgierig naar de bedrijvigheid op het plein. Ze was de enige toeschouwer van het jaarlijkse planten van de kerst-den door de Jonkheid. Een uitgedund gezelschap, aan het werk in de regen. Mondkapjes op. Misschien is het symbolisch voor hoe we 2020 ervaren hebben.

Maar dan... de stekker erin. Plots branden er lichtpuntjes op het dorpsplein! Het is er Kerstmis, net zoals altijd.

En ook al leven we in een bijzondere tijd,

Wij raken elkaar in Geleen niet zomaar kwijt,

Deze kerst-den brengt ons in verbinding met elkaar,

En brengt iedereen hopelijk veel goeds voor het nieuwe jaar! 


Alternatieve mei-den-planting 2020:

Zaterdag 2 mei 2020 moest een feestdag worden! Met veel pracht en praal zou de Jonkheid haar zevende mei-den sinds de heroprichting plaatsen op het dorpsplein. De corona-pandemie zorgde ervoor dat het allemaal heel anders zou gaan. De boodschap van verbondenheid die de Jonkheid echter met de mei-den-planting wil uitdragen, is niet verloren gegaan. Zij vult de komende maanden de leegte op het dorpsplein en mag voor de Geleense gemeenschap juist nu een teken van vriendschap en verbondenheid zijn!

"Onze mei-boom kransen zijn voor ieder een simpel gebaar,

Laten we juist nu hart hebben voor elkaar!"

Met dank aan onze sponsoren:

Café Wilhelmina - Omega Dent - Dando Tattoos - Rademakers Parket - Keurslagerij Leclerq - Basis in Balans - HAAN Industrial Group - Cartridge Navulstation Geleen - Eethuis Cörvers - DJ Marcel - Baetsen Groep - Robert Knops Vijver en Aquarium - MPD Textieldrukkerij - Paramedisch Centrum oud-Geleen - Van der Linden Druk - Uitvaartcentrum Ubachs - Bie de Burgemeister - 't Kleine Verschil - Medisport - Pedicure Ramona - The Pizzabus - JUMBO Van Oppen - JozeMiek - Optometrisch Centrum oud-Geleen - Mandarin - Bloembinderij Zomer & Winter - Café de Pesch - Cafetaria 't Pleintje - CRECO Kappers

Mei-den-evenement 2 mei 2020 afgelast

In verband met de corona-uitbraak en de daaromtrent genomen maatregelen, is er besloten om het mei-den-evenement van 2 mei 2020 te cancelen. De Jonkheid streeft ernaar om wel, in de kleinst mogelijke vorm, een gebaar van verbondenheid van de gemeenschap zichtbaar te maken in oud-Geleen, op een geschikt moment. Juist in de tijd die volgt is het belangrijk dat we namelijk met elkaar verbonden blijven!

Bij deze willen wij ook grote dank uitspreken naar alle sponsoren en betrokkenen! Via een persoonlijk bericht zullen wij contact opnemen voor een verder verloop van uw sponsorschap. 

Tot slot: blijf gezond en blijf vooral met elkaar verbonden!

Wie zijn deze 'rare snuiters?'

Gaat u van ze horen in het nieuwe Sinterklaasjournaal? Of komen ze misschien op bezoek bij onze carnavalsvereniging de Uule nu de 11e van de 11e nadert...? Wellicht komt u ze binnenkort tegen, ergens in Oud-Geleen...

Het kruipt waar het niet gaan kan...

Prunus! Natuurlijk. Ook wel 'Amerikaanse Vogelkers' genaamd. Een struikachtige die naar Nederland is gehaald om ook hier op te bloeien. Dat bleek een misvatting, want deze prunus is een woekeraar, die weinig ruimte laat aan de oorspronkelijke vegetatie. Een soort natuurlijke struikrover dus. Aan de Jonkheid om daarmee af te rekenen. Zeker niet voorgoed, maar wel weer voor een poosje.

Dat doen we tijdens onze jaarlijkse bosopruimactie. Nadat Natuurmonumenten in oktober vorig jaar een aannemer had gevraagd om het Danikerbos te vrijwaren van prunus, was het nu aan ons de beurt om dit karwei verder te onderhouden. Prunus is niet eenvoudig te herkennen. De amandelachtige geur die vrijkomt, wanneer je aan de bast van de takjes krabt (en nu dus onder onze nagels zit), verraadt echter de aanwezigheid van dit gespuis. Eerst goed snuiven, dan pas uittrekken, luidt het advies.

 


Een enkele keer komen we ook een flinke joekel tegen en hebben we onze fijne handzaagjes nodig om kleine boompjes 'prunus' om ver te krijgen. Terwijl we daarmee bezig zijn worden we voor het eerst in onze 'carrière' gecontroleerd door opzichters van Natuurmonumenten. Aardige kerels, die ons dankbaar zijn voor het goede werk dat we doen. Fijn. 

Rond half twaalf in de morgen is het mooi geweest. De jongens van de scouting uit Sittard die ons zijn komen helpen krijgen insignes. Die hebben ze verdiend. Wij zelf worden getrakteerd op een kopje soep en broodje worst. Het is goed rusten na hard werken.

 

Hij gaat!

Op vrijdag 6 september 2019 is de zesde mei-den van Jonkheid st. Isidorus awt-Gelaen neergehaald! De Jonkheid doet dat niet met 'de botte bijl' maar met de kettingzaag! Vervolgens werd de boom in mootjes gehakt. 

Op de braderie van zondag 1 september konden bezoekers de lengte van de mei-den raden! Degene die het dichtst bij de werkelijke, zichtbare lengte (dus de lengte van de boom boven de put) zit, krijgt de boom na het neerhalen thuis geleverd! Dit jaar was de wedstrijd extra spannend, gezien er twee deelnemers even dicht bij het juiste antwoord zaten. Middels loting is toen de winnaar uit de bus gekomen. Het bleek een goede bekende: de moeder van onze voorzitter!

Wij willen de winnaar van de 15,6 meter (18,3 wanneer de lengte in de put meegeteld wordt) van harte feliciteren met de overwinning! Zij sluit aan in een illuster rijtje van vijf mei-den-winnaars! 

 

Op de braderie verkoopt de Jonkheid ook zijn eigen gemaakte, natuurlijke producten. Heeft u interesse? Neem gerust contact op via ons contactformulier!

Hij staat!

 


 

Op zaterdag 11 mei 2019 heeft Jonkheid st. Isidorus awt-Gelaen voor de zesde keer sinds de heroprichting in 2014 een mei-den geplaatst op het dorpsplein van oud-Geleen. De boom werd 's ochtends gekapt in het perceel van de Jonkheid in Daniken. De Bielemen van de Schutterij verzorgden hierin een belangrijk aandeel, door traditiegetrouw de eerste kap te verrichten.

 Na de kap van de boom werd deze op de 101-jarige bomenwagen geladen. Na een heerlijke lunch in de Wijngaard van Réne Willems, de plek waar we traditiegetrouw ook ontbijten, is de Jonkheid 'afgedaald' om de mei-den in stoet naar oud-Geleen te brengen. De mei-den werd tijdelijk gestald bij de Boew om eerst de nodige voorbereidingen te kunnen treffen.

Verkeersafzettingen moeten worden aangebracht, de Jonkheidvlag wordt gestreken, nog even snel een bloemstukje ophalen voor bij de kapel in de Norbertijnenstraat... De middag kenmerkt zich ieder jaar door hard werken en genieten van een welverdiende BBQ. 

's Avonds wacht dan het moment waar we de hele dag naar hebben uitgekeken. De stoet vertrekt naar het dorpsplein, dit jaar via de straten Van Itersonstraat - Norbertijnenstraat - Pastoor Vonckenstraat. Onderweg is de boom gezegend door pastoor Quaedvlieg. Dat moest snel, snel gebeuren want pastoor had dit jaar door omstandigheden geen tijd om onze den op het plein te zegenen. Nachtwacht de Baeker Kleppermen is vooruitgetrokken om onze Jonkheid aan te kondigen. Vlak daarna arriveerde de stoet van regimenten, Schutterij, Harmonie, patroonheilige Isidorus en onze bomenwagen. 

 

Na de openingsceremonie, waarin de Nachtwacht het licht bij onze patroonheilige had aangestoken, begon het spektakel waarin de mei-den rechtop is geplaatst. Omstreeks 20.30 uur stond de mei-den en werd het feest ingeluid door drie kamerschoten.

Foto's en filmpjes verschijnen zo spoedig mogelijk onder het tabblad Fotogalerij.

Mei-den-evenement 2019

 


Op zaterdag 11 mei 2019 zal de mei-den door de Jonkheid worden gekapt. Dit fenomeen zal plaatsvinden rond de klok van 11 uur in het perceel van de Jonkheid in Daniken. De mei-den zal vervolgens naar het dorpsplein in oud-Geleen worden vervoerd in een prachtige stoet. Ook dit jaar wordt de Jonkheid en haar mei-den weer vergezeld door Schutterij H.H. Marcellinus & Petrus, Harmonie st. Cecilia en Regiment d'Arberg (Elsloo) en Regiment Los Rios (Schinnen). 

Maar... er bevindt zich ook een nieuweling binnen onze stoet! Nachtwacht de Baeker Kleppermen  zal voorop gaan in de stoet om de komst van mei-den en Jonkheid op ludieke wijze aan te kondigen. 

 

De Nachtwacht is een vereniging die in 1989 werd opgericht en zodoende ook een mooi 30-jarig jubilieum mag vieren dit jaar. Nachtwachters werden in Beek en diverse andere plaatsen in Nederland aangesteld om gedurende de nacht te waken. Tijdens de nachtelijke ronde werd er uitgekeken naar eventuele inbrekers of brandstichters. Het herkenningsteken van de Nachtwacht is de klepper, een signaal voor de bewoners dat er op het hebben en houwen gelet werd en men op twee oren kon slapen.

Er zijn nog meer gebruiken welke typerend zijn voor deze vereniging met een eeuwenoude traditie. Mogelijk kunt u er bij ons mei-den-evenement zelf enkele ervaren! 

Ook lid worden van onze Jonkheid? Neem gerust contact op met ons via het contactformulier en neem dit jaar nog deel aan ons mei-den-evenement!


Het mei-den-evenement anno 2019: 

een springlevende traditie!

Onderstaand artikel werd in april 2019 opgenomen in de Wijkkrant van Oud-Geleen.

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat Jonkheid st. Isidorus awt-Gelaen op feestelijke wijze haar eerste lustrum sinds de heroprichting in 2014 heeft gevierd. Tijdens de lustrumreceptie werd Milou Kleinjans uitgeroepen als eerste mei-koningin van de Jonkheid en bij het mei-den-evenement nam een nieuw, jeugdig bestuur de taken over van het oude bestuur, dat erin geslaagd is een oude traditie opnieuw te laten bloeien in oud-Geleen.

 

De Jonkheid trekt iedere eerste zaterdag van mei naar Daniken om daar – in overleg met Natuurmonumenten- een mei-den te kappen. Traditiegetrouw wordt de eerste kap van de ongeveer 20 meter lange den verzorgd door de bielemen van Schutterij H.H. Marcellinus en Petrus. Na de eerste slagen in het hout, nemen de Jonkheid leden zelf de bijl in de hand en wordt er hard gezwoegd om de mei-den te kappen en op de bomenwagen naar de manege te vervoeren. Ook de bomenwagen is een op zichzelf staande traditie. Rond alle feestelijkheden van het lustrum van 2018, zou men immers haast vergeten dat de bomenwagen die de Jonkheid gebruikt, haar 100-jarige jubileum vierde.

De bomenwagen wordt door de Jonkheid naar oud-Geleen gebracht, waar voorbereidingen worden getroffen voor de feestelijke ceremonie die voorafgaat aan het planten van de mei-den. Om 18.30 uur wordt de mei-den, begeleid door schutterij, harmonie, regimenten en jonkheid naar het dorpsplein (hoek Pieterstraat-Peschstraat) van oud-Geleen gebracht. Ook de patroonheilige st. Isidorus gaat mee in de stoet en is als het ware ooggetuige van de zegening van onze mei-den op het dorpsplein. De mei-den wordt zo een teken van vruchtbaarheid van de natuur en een geschenk aan de gemeenschap van oud-Geleen.

Na de inzegening wordt de mei-den van de bomenwagen gehaald en duwt de Jonkheid deze met staken omhoog, tot deze in de put valt. Dit is een spannend karwei en de vreugde is groot wanneer de mei-den eindelijk rechtop staat. Dan kan het feest beginnen!

 

De Jonkheid poogt ieder jaar weer te laten zien dat uitingen van cultureel erfgoed niet stoffig of saai, maar juist springlevende tradities kunnen zijn. Tradities ontdekken is echter niet zo simpel. Een oude traditie weer tot bloei brengen is oog hebben voor en balanceren tussen de tradities die er momenteel al zijn of die juist verloren zijn gegaan.

Zodoende heeft de Jonkheid besloten het mei-den-evenement van 2019 te organiseren op 11 mei 2019. Dit is een week later dan gebruikelijk, om rekening te kunnen houden met plechtigheden voor dodenherdenking op de eerste zaterdag van mei. Op 11 mei zal de mei-den in haar feestelijke stoet rond 19.00 uur arriveren op het dorpsplein.

 

De Jonkheid zal dan weer een nieuw hoofdstuk toevoegen aan de traditie die zij weer in volle bloei heeft gezet: het planten van een zesde mei-den als bijdrage aan de verbondenheid van de gemeenschap van oud-Geleen.

Wilt u de Jonkheid blijven volgen? 

Neem dan ook een kijkje op www.jonkheidawtgelaen.nl of www.facebook.com/jonkheidawtgelaen